Make your own free website on Tripod.com

MBR | Syukbah | Al-Mubarak | Perkhidmatan | Khutbah Online | Kuliah Online | Pustaka | Bantuan |        2002  

Sesiapa yang tidak menyayangi kanak-kanak dan tidak menghormati hak orang yang lebih tua, dia tidak termasuk di dalam golongan kami. Diriwayatkan Abu Daud
Semasa
Untuk mendengar dan menonton RealVideo atau RealAudio, anda perlu ada Aplikasi RealPlayer atau MediaPlayer7.0
 
WARGA PRIHATIN !

Dengan rasa penuh tanggungjawab sosial, pimpinan politik tempatan berusaha untuk bersama-sama gelombang kebangkitan globalisasi pendidikan dengan menyumbang kemudahan ICTM kepada beberapa institusi pendidikan di sekitar Kota Kinabalu. Semoga akan ada lebih ramai di kalangan pimpinan serupa untuk bersama menyumbang apa juga bentuk alatan bagi kegunaan warga pendidikan Sabah ke arah meralisasikan konsep "Pendidikan Seumur Hidup"

Kelihatan En Roselan Johar Muhammad menyumbangkan sumbangan peribadi di samping sumbangan alatan komputer kepada En. Hanbali, Guru Besar SK Sembulan.
 
SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU HIJRAH 1424

Majlis kesyukuran dan majlis membaca doa akhir dan awal tahun hijrah telah diadakan di Masjid Negeri di Kota Kinabalu. Majlis yang turut diserta oleh YM TYT itu bermula dengan membaca doa akhir tahun hijrah beberapa minit sebelum masuk waktu maghrib dan disusuli doa awal tahun hijrah sebaik sahaja masuk waktu maghrib. Sebaik sahaja selesai solat sunat ba'diah, majlis diteruskan dengan majlis tahlil. Sesungguhnya terlalu banyak ni'mat yang Allah S.W.T kurniakan kepada hambaNya, sewajarnyalah sebagai hamba kepada Yang Maha Menjadikan, kita WAJIB bersyukur seterusnya meningkatkan iman dan amal soleh dengan seikhlasnya hanya semata mengharap keredhaan dan maghfirahNya. Tanpa redha dan maghfirah Allah, siapalah kita di dunia yang fana' ini, di mana selepas ini, kita semua PASTI akan berjumpa denganNya jua...
 

SYABAS !
6 dari 8 buah sekolah yang mendapat 100 % SPM 2002 adalah dari sekolah aliran agama bantuan penuh kerajaan di Negeri Sabah. Sekolah berkenaan ialah SMKA Kota Kinabalu, SMKA Inanam, SMKA Limauan, SMKA Ranau, SMKA Sandakan dan SMKA Tun Sakaran, Semporna. Anda yang berada di sekolah berkenaan seharusnya bangga dengan pencapaian ini. Semua ini adalah hasil dari usaha gigih semua pihak di samping solat hajat, doa dan tawakkal yang sungguh-sungguh kepadaNya, penentu segala kesudahan. Kita yakin tanpa itu semua, siapalah kita untuk meraih kejayaan sedemikian - wallaahua'laam..
 


Internet Video Bacaan Surah Yaasiin secara hafazan
oleh anak-anak TADIKA CahayaKu di Majlis Konvo Peringkat Negri Sabah

RealVideo | WMedia
 

Perlbagai usaha telah dan sedang dijalankan bagi menambah dana masjid. Dana ini digunakan bagi membiayaai pengurusan masjid dan usaha kebajikan lain yang diurusetia oleh JK Masjid. Antara yang akan berlangsung ialah Pasaria MBR yang akan berlangsung pada Jan 2003. Tiket Pasaria sedang dijual sekarang. Tuan Puan yang berminat membeli sambil menyumbang ke tabung dana MBR, boleh berbuat demikian dengan menghubungi bendahari MBR.


WebVideo Perasmian oleh TYT YDP Negeri Sabah

RealVideo | WMedia
 

Perhatian !

Masjid Bandaraya melalui Jk Program Al-Mubarak telah mula bergerak ke arah membangun  sebuah pusat pendidikan Islam bersepadu dengan nama MADRASAH AL- MUBARAK. Untuk itu, orang ramai sekitar Kota Kinabalu khasnya, dan juga mereka yang berminat dijemput untuk bersama menyumbang kepada tabung pembinaan madrasah ini. Segala maklumat berkaitan boleh di dapati melalui Tuan Hj Jamal selaku Pengarah Program atau Tuan Hj Yahamad, selaku Setiausaha MBR. Semoga usaha murni dapat direalisasikan mengikut jadual yang telah ditetapkan.


 
Program AL-Mubarak

Program AL-MUBARAK adalah sebuah program yang baru diperkenalkan oleh Masjid Bandaraya berlandaskan seruan Al-Quran, As-Sunnah dan Wawasan 2020. Matlamatnya adalah untuk memancarkan Syiar Islam melalui pengimarahan dan pembangunan masjid sebagai nadi penggerak strategik kemajuan agama, sosial dan ekonomi ummah yang bertindak sebagai pengurus dan pengembang dana serta aktiviti masjid.

Hadis Pilihan


Sabda Rasulullah s.a.w "Siapa membangun masjid kerana Allah maka Allah membuatkan pula baginya rumah seperti itu di Syurga". - Hadith Riwayat Muslim.

Percaya atau Tidak
 

Peristiwa 11 September Keruntuhan WTC dan Mukjizat Al Quran - Penemuan oleh Dr Zaghlul Najjar

Penemuan terbaru beliau ialah berkaitan tragedi 11 September di WTC New York. Di dalam al Quran terdapat ayat yang seolah—olah telah memberi isyarat awal mengenai kejadian ini (sedangkan al Quran diturunkan lebih 1400 tahun yang lalu).

Lagi>>

 


World News
Pengumuman
@ Notis terkini

Waktu Solat Hari Ini
Kota Kinabalu
Waktu Solat
16 Zulhijjah 1423
18 Feb 2003

Subuh 5:13 am
Syuruk 6:32 am
Zohor 12:30 pm
Asar 3:51 pm
Maghrib 6:29 pm
Isyak 7:39 pm


SolatNet
Panel MasjidBank Islam
 


Perdana Poly Clinic


Kumpulan BTC


Kinabalu Dental


Merdeka Optic


KSB Travel & Tour


Sabah Dental


Pouria Trading

NORBTech Sdn Bhd
ENGLISH VERSION
Kenali MBR
Misi
Sejarah Masjid
Jawatankuasa
Syukbah
Panel Masjid
Berita
Buku Pelawat
Hubungi Masjid
Wajah Masjid
Khidmat
Al-Mubarak
Program Kuliah
One Stop Centre
Diskaun Ahli
Pustaka MBR
 
Aktiviti Bergambar
Arkib Khutbah
Arkib Kuliah
Info Islam
Soal-jawab Agama
Kertas Kerja
Fungsi Masjid
Link MBR
 
JHEAINS
JAKIM
Unit M-Media JAKIM
JAKIM Caw Sabah
Masjid Brunei DS
Masjid Canada Add
Masjid Anuur
Koleksi Nasyid
Bacaan Al-Quran
Islam-USA
Islam On-Line WDC
Khurasaan.com
Thai Islamic
TRUTH
Kolej Islam YALA
News Online
Berita Harian
Utusan Online
SabahNet Headlines
BERNAMA
The Star
Daily Express
Nanyang Siang Pau 

Lihat Buku Lawatan

Isi Buku Lawatan


Dipersilakan untuk bersama dalam Diskusi MBR  

 

 

Anda adalah pelawat web ini yang ke :

© 2002 Masjid Bandaraya Kota Kinabalu. Hak Cipta Terpelihara
Rekabentuk dan Pentadbiran Laman Web Unit Multimedia

Sebarang permasalahan dan urusan berkaitan sila hubungi Tuan Hj Mahmood di talian 0198518383 atau Tuan Hj Abd Jamal di talian 0198811811